CLOSE
At a glance
Investors
Mission & values
Press & Media
Business model
Careers
Ukrsotsbank Worldwide
Ukrsotsbank Factsheet
Support Print Add to bookmarks

Why treasury bills do not promise to be demanded among the banks

29.08.2013

В сентябре должно вступить в силу постановление Кабмина о казначейских векселях. После этого бизнес, при желании, сможет оформить этими бумагами задолженность государства, сформированную на 1 января 2013 года, либо же - текущий долг по возмещению НДС. Выгоды для госбюджета понятны. Но насколько такой инструмент будет интересен для бизнеса? Спрос будет лишь на казначейские векселя с погашением в 1-2 года, считает аналитик ПАО "Укрсоцбанк", UniCredit Bank™, Тантели Ратувухери…

В итоге вкладываться в бумаги со сроком обращения от 3 до 5 лет банки не захотят, а значит, и спроса на них не будет, и ликвидными останутся лишь 20- 25% всех выпущенных векселей, уверен Ратувухери. К примеру, сегодня коммерческие банки практически не участвуют в покупке длинных - с погашением через 5 или 7 лет - облигаций внутреннего государственного займа на аукционах Минфина. Причина N2: гарантии возврата средств…

Но если векселя не будут считаться госдолгом, то по сравнению с ОВГЗ они потеряют в привлекательности. "Банкам надежнее будет и дальше покупать ОВГЗ, чем вкладываться в новый инструмент", - считает Ратувухери…

С учетом всех этих факторов интерес банков к новому инструменту будет довольно сдержанным. "Банки будут покупать векселя, только если дисконты по ним превысят доходность по кредитам, то есть на уровне 32-40%", - считает Ратувухери…

Source: Forbes.ua
Date: 29.08.2013

Phone: 0 800 3000 90
Back





Internet-banking
Branches & ATMs
Contacts
0 800 3000 90 0 800 3000 90
0 800 3000 90 0 800 3000 90
332 0 800 3000 90
Support

Calls from fixed and mobile networks in Ukraine are free of charge.

The callback service for mobile calls.

Number to be used for calls from mobile number within Ukraine for Vodafone, Kyivstar, lifecell subscribers.

Rates according to tariff plan used by user.

The callback service for mobile calls.

For international and domestic calls.

The callback service for mobile calls.

Rates apply to the actual date of writing-off from the account and are close to the bank’s exchange rate while blocking the necessary amount at the time of the transaction fulfilment.
At first card account currency is stated, hereafter the settlement currency with payment system is indicated.
Service quality appraisal

Feedback

Any questions, offers, comments?

We appreciate our cooperation with you. Please fill the feedback form bellow for sharing your suggestions , comments as well as ask us a question or call Contact-center of PJSC "Ukrsotsbank" by number 0 800 5000 20 (landline calls within Ukraine are free).









I want to receive the information on new Bank’s services, promotion campaigns and prize drawings.

Required fields